Trening og kreft

Persontilpasset trening som medisin

Kreft – tilpasset fysisk aktivitet

I Norge er det ca. 37 000 mennesker som får en kreftdiagnose hvert år. En del kreftsykdommer kan skyldes livsstil, og faktorer som inaktivitet, kosthold, overvekt og alkohol er grunn til et betydelig antall krefttilfeller. (Krefregisteret).

Aktiv mot kreft jobber for å få persontilpasset trening inn som en standard del av kreftbehandlingen fra diagnosetidspunkt. Forskning viser at regelmessig fysisk aktivitet kan være særdeles gunstig for deg som har fått kreft og som lever med en kreftsykdom. Trening kan blant annet bidra til å redusere bivirkninger som følge av kreftbehandlingen, opprettholde og bedre fysisk form og gi mer overskudd. En del kreftpasienter har økt risiko for å utvikle seneffekter som blant annet hjerte- og karsykdom og diabetes type 2. Forskning viser at pasienter som er fysisk aktive før, under og etter kreftbehandling har lavere forekomst av dette, og scorer ofte høyere på ulike mål for livskvalitet sammenlignet med inaktive.

  • Trening reduserer risiko for nedsatt muskelstyrke og kondisjon
  • Gir bedre hjertefunksjon og mer effektiv sirkulasjon
  • Vedlikehold av skjelettet
  • Øker forbrenning og reduserer risiko for overvekt
  • Reduserer kvalme og tretthet (fatigue)
  • Gir deg økt energi, overskudd, og bedre selvbilde
  • Kan redusere angst og depresjon
  • Bidrar til bedre søvn
  • Minsker risiko for benskjørhet (osteoporose)
  • Reduserer risiko for følgesykdommer som hjerte- og karsykdom, og diabetes type 2.

Aktiv kreftbehandling

Å trene betyr rett og slett fysisk aktivitet satt i system. Å være i fysisk aktivitet betyr at du beveger deg og bruker kroppen. Det kan være alt fra å komme seg opp fra sengen, gå en tur, gjøre husarbeid, delta i treningsgrupper eller i en fritidsaktivitet. Det viktigste er at du finner en aktivitet som passer DEG og DIN situasjon. Hvis du er under aktiv kreftbehandling anbefaler vi at du snakker med din behandlende lege om trening. Legen din kan henvise deg videre til Pusterommet. På Pusterommene får du kyndig treningsveiledning av fagpersoner, i et sosialt og trivelig miljø, før, under og etter behandling. Det er også en møteplass og sosial arena for pasienter i samme situasjon.

Ditt anbefalte aktivitetsnivå vil blant annet være avhengig av din sykdoms utbredelse og hvilken kreftbehandling du får. I utgangspunktet gjelder vanlige treningsprinsipper for kreftpasienter*, men belastning og type aktivitet må tilpasses dine ønsker, behov og muligheter. (*Belastning og tilpassing, variasjon, progresjon, spesifisitet og kontroll).

Et balansert forhold mellom trening og hvile er viktig for alle, men spesielt viktig for de under og etter kreftbehandling. Å ta hensyn til dagsform er viktig. Kroppen kan være ugjenkjennelig til tider, og det blir viktigere enn noen gang å lytte til kroppen sin. Litt er bedre enn ingenting, og enkelte dager kan det være nok å gå til postkassen, eller en kort tur. Hvile gjør at kroppen får tid til å restituere seg, og du vil ha større glede og utbytte av treningen.

Du kan lese mer om fysisk aktivitet og kreft her. 

 

 

 

Hvordan sette i gang

Hvordan kommer du i gang med treningen på Pusterommet?

Hvis du ønsker å komme i gang med trening anbefaler vi følgende:

– Snakk med din lege og få en henvisning
– Kontakt ditt nærmeste Pusterom og sett opp en førstegangssamtale
– Sjekk ut timeplanen til ditt Pusterom og bli med på gruppetimer, egentrening eller LIVE trening

Oversikt over landets Pusterom finner du her. 

Tiden etter Pusterommet

Vanligvis kan du trene på Pusterommet i 4-6 måneder etter endt behandling. Dette er avhengig av hvilket Pusterom du tilhører. Etter tiden på Pusterommet er det viktig at du finner et godt treningstilbud i ditt nærmiljø, her kan AKTIVinstruktører være til god hjelp.

AKTIVinstruktørene har spesialkompetanse i å trene mennesker som har vært igjennom kreftbehandling. Målet er at AKTIVinstruktører skal være tilgjengelige over hele landet, så flest mulig får et godt tilbud for å fortsette med fysisk trening når de er ferdigbehandlet og tiden på Pusterommet er over. Noen AKTIVinstruktører jobber i det offentlige, andre på kommersielle treningssentre.

Vårt mål er at det finnes minst en AKTIVinstruktør alle steder der det tilbys fysisk aktivitet i Norge!

Du finner oversikt over landets AKTIVinstruktører her. 

Hverdagstips

Hvordan kan du være mer aktiv i hverdagen?

Noe av det viktigste man kan gjøre i hverdagen for å holde seg i aktivitet er å finne ulike gjøremål man syntes er morsomme eller gir deg mestringsfølelse. Ikke bruk for mye tid på å finne det perfekte treningsprogrammet eller kostholdet, fordi det er det svært få som klarer å følge. Jobb heller med å sette deg konkrete og oppnåelige mål for hva du ønsker å få ut av treningen. Litt er bedre enn ingenting.

  • Få deg en venn å trene med! Det blir mye morsommere å være i aktivitet når man kan gjøre noe sammen, i tillegg til at en treningsavtale forplikter.
  • Ta trappen i stedet for heisen
  • Hopp av bussen / t-banen et stopp før
  • Parker på plassen som er lengst unna døren
  • Gå til butikken når du kun skal småhandle
  • Gå mens du snakker i tlf, eller be om gå-møter på jobb
  • Ta tåhev mens du pusser tenner
  • Legg fjernkontrollen ut av rekkevidde
  • Stå under kollektivreiser

Les mer om FHI sine anbefalinger for fysisk aktivitet her. 

Hva sier brukerne

– Fysisk aktivitet er et fristed hvor jeg kan nullstille hodet

Jeg er overbevist om at fysisk aktivitet har bidratt til at jeg har blitt bedre. Jeg orker mer – både fysisk og mentalt. Det å nullstille hodet gjennom trening er utrolig viktig.
Les historien til Thor Magne 

– Trening har betydd alt! 

Trening har betydd alt for meg. Jeg takler hverdagen bedre, får igjen humøret og selvtilliten. Det handler om å få kvalitet i hverdagen.
Les historien til Gerd Elisabeth 

 Fra stillesittende livsnyter til aktiv mosjonist 

Da jeg begynte med trening – og det midt i cellegiften – fikk jeg respons fra kroppen med én gang. Dette ville kroppen min, så dette måtte jeg fortsette med.
Les historien til Kristin 

Å trene seg gjennom en tøff behandling

Å trene betyr egentlig alt. Jeg har gått fra å trene av nødvendighet til å trene av glede og mestring. Jeg er veldig takknemlig for Aktiv mot kreft og Pusterommet, både for at jeg har fått muligheten til å trene og for at de har dyttet meg i riktig retning hver dag.
Les historien til Anniken

Har fått skreddersydde program til hjemmetrening

For meg betyr trening det å forberede kroppen på å håndtere de utfordringene jeg potensielt kan få hvis kreften kommer tilbake – både fysisk og psykisk. På Pusterommet fant jeg en plass jeg kunne være meg selv.
Les historien til Liselotte

– Trening er min “anti-kreftpille”

Jeg visste at trening hjalp meg mentalt, og derfor trengte jeg å slite meg litt ut i denne perioden som bestod av mange undersøkelser og mye usikkerhet. Jeg ville være i god form før en eventuell operasjon.
Les historien til Anne

 

 

 

STØTT OSS IDAG

Hjelp oss å få persontilpasset trening inn som en del av kreftbehandlingen. Ønsker du støtte oss med et annet beløp? Ta kontakt med karin@aktivmotkreft.no

 

 

100,- 200,- 300,- 500,-

Støtt oss pr mnd.