– Trening har betydd alt! 

Etter å ha levd med kreftsykdommen siden 2015 har trening blitt en uunnværlig del av hverdagen til Gerd Elisabeth. – Min største skrekk er å bli sittende i sofaen.

Etter å ha fått påvist arvelig eggstokkreft i 2015, måtte Gerd Elisabeth (65) operere i magen med hele seks påfølgende cellegiftkurer. Hun kom seg på bena igjen, men etter to år fikk hun tilbakefall med spredning til lever, hovedpulsåre og lymfeknute. Operasjon i magen og seks nye cellegiftkurer ventet. Blant annet ble 50 % av leveren fjernet. Sommeren 2019 fikk hun blodoverføring. Gerd fikk nye medisiner via et forskningsprosjekt, men var så uheldig å få blodpropp i hodet i november 2019.

Via Radiumhospitalet ble Gerd presentert for Pusterommet. Etter å ha trent mye og vært aktiv mosjonist i alle år, ble Gerd usikker på hva hun kunne gjøre etter at hun hadde fått kreft. På Pusterommet fikk hun både veiledning og støtte til nettopp å trene på en trygg måte.

– Pusterommet var helt utrolig bra. Jeg ble tatt godt vare på, og fikk god støtte av enestående mennesker som tilrettela og hjalp meg. Jeg hadde ikke gått Holmenkollmarsjen i fjor uten disse menneskene, forteller Gerd.

Trening for kvalitet i hverdagen

Da Gerd fikk tilbakefall prøvde hun noe nytt; nemlig å trene samtidig som hun gikk på cellegift. Gerd hevder at hun kom seg gjennom den tøffe behandlingen på en helt annen måte enn den første runden.

– Jeg rakk å trene på Pusterommet før jeg skulle få cellegift, og det er absolutt å anbefale. Jeg kom meg gjennom kuren på en helt annen måte. Min største skrekk er at jeg skal bli sittende i sofaen. Jeg møter dessverre på folk på min alder som går med rullator, sier Gerd.

Gerd håper at mange vil få øynene opp for Aktiv mot kreft fremover.  Hun håper at alle kan få tilrettelagt trening under og etter kreftbehandling. Dette vil gi de fleste betydelig bedre livskvalitet.

– Trening har betydd alt for meg. Jeg takler hverdagen bedre, får igjen humøret og selvtilliten. Det handler om å få kvalitet i hverdagen. Jeg tar av meg hatten for Aktiv mot kreft – de betyr så mye!

Selv om ikke Gerd fikk gått Holmenkollmarsjen i år på grunn av koronapandemien forteller hun at rennet er et mål hvert år.

– 2022 er mitt neste mål – det skal jeg gå, avslutter Gerd.