Å trene seg gjennom en tøff behandling


Selv gjennom en tøff stamcelletransplantasjon kunne Anniken kjenne at det var avgjørende å bevege seg for å få kreftene tilbake. Nå trener hun av ren glede – og ikke bare av nødvendighet.

Anniken (58) trodde hun bare hadde vanlige ryggsmerter da hun for to år siden slet med ryggen. Hun forsøkte å trene yoga, strekke og bøye, og gikk til fysioterapeut, men opplevde ingen bedring. Da gikk hun til legen og etter en blodprøve var diagnosen et faktum; Anniken hadde fått benmargskreft.

Selve behandlingen var en form for transplantasjon (av stamceller) og bestod av tre faser; en induksjonsfase, høsting av stamceller og en høydose cellegift hvor stamcellene ble satt tilbake.

­– Før diagnosen ble fastsatt var kroppen svak, smertefull og responderte ikke. I induksjonsfasen fikk jeg en liten bedring, og begynte jeg å bevege meg forsiktig på Pusterommet. Dette fortsatte jeg med gjennom neste fase og helt frem til høydosen med cellegift. Da fulgte en veldig passiv periode der jeg hadde veldig dårlig immunforsvar og var sengeliggende, forteller Anniken.

Etter to måneder ble Anniken sakte bedre og begynte å gå ukentlig på Pusterommet for å bevege seg og bygge litt styrke.

– Dette gjorde at jeg fikk kreftene tilbake ganske raskt. Jeg hadde mistet mye muskelmasse, men jeg følte fort at jeg ble sterkere. Etter fire måneder fikk jeg muligheten å reise til Mallorca med Aktiv mot kreft. Der dro vi på sykkeltur hver dag, hvor vi startet med en 50 kilometers sykkeltur den første dagen, og endte med 120 på den siste. Det gav en vanvittig mestringsfølelse, sier Anniken som aldri før hadde sittet på en landeveissykkel med føttene festet i pedaler.

 

– Takknemlig for Aktiv mot kreft og Pusterommet
Anniken har jobbet innenfor farmasøytisk industri og hadde hørt om Aktiv mot kreft og Pusterommet gjennom jobben. Da hun selv ble syk, ble hun introdusert til Pusterommet på nytt og ønsket seg dit. Hun mener at trening er avgjørende for å gjennomføre det man har lyst å få ut av livet, selv gjennom en tøff behandling.

– Gjennom ved å trene og stimulere kroppen trigger du immunresponsen fysisk. Det vil gjøre deg bedre skodd for å møte den behandlingen som måtte komme, uansett om det er cellegift eller annen behandling. I tillegg mener jeg at ved å bygge opp kroppen igjen etter behandling, vil du stille sterkere til å oppnå målsettinger i livet, sier hun.

Trening har betydd veldig mye for Anniken etter at hun ble syk.

– Det betyr egentlig alt. Jeg har gått fra å trene av nødvendighet til å trene av glede og mestring. Jeg er veldig takknemlig for Aktiv mot kreft og Pusterommet, både for at jeg har fått muligheten til å trene og for at de har motivert meg og dyttet meg i riktig retning hver dag. I tillegg har Pusterommet en sosial profil og jeg har knyttet mange gode kontakter som jeg også nå anser som mine venner, avslutter Anniken.