– Fysisk aktivitet er et fristed hvor jeg kan nullstille hodet

 

Da Thor Magne fikk den tøffe kreftbeskjeden satte han seg et mål om å være i bevegelse hver dag. Denne sesongen har han rundet 1000 km på ski.

– Jeg er overbevist om at fysisk aktivitet har bidratt til at jeg har blitt bedre. Jeg orker mer – både fysisk og mentalt. Det å nullstille hodet gjennom trening er utrolig viktig, sier Thor Magne (51).

For ett år siden fikk Thor Magne den tunge beskjeden om at han hadde fått føflekkreft. Dessverre var det spredning til lymfeknuter under hans venstre arm, som måtte opereres bort. Etter operasjonen ble det oppdaget videre spredning, bl.a. til lungene og leveren.

– Etter flere runder med immunterapi og stråling ser det nå ut til at sykdommen er under kontroll. Det er ikke over, men det har ikke kommet nye svulster. Det er jeg glad for, men det er likevel en fulltidsjobb å være syk, sier Thor Magne.

Den sterke medisineringen har gitt Thor Magne mange bivirkninger, blant annet betennelse i lever og nyrer. Derfor har han gått på kortison i mange måneder, og det må han mest sannsynlig fortsette med en stund, parallelt med immunterapi.

Ønsker mer fokus på trening og aktivitet
Thor Magne ble introdusert til Pusterommet når han fortalte legene at han er glad i å stå på ski, og dermed fikk han henvisning til fysioterapi på Pusterommet.

Thor Magne har aldri trent fysisk på Pusterommet på grunn av nedstengte lokaler som følge av koronapandemien. Derimot har han hatt mange digitale møter med fysioterapeuten. Ettersom Thor Magne har operert lymfeknutene må han være ekstra forsiktig, og da er det godt å bli fulgt tett opp av fysioterapeut.

– Det overrasker meg at jeg ikke har blitt møtt med mer proaktiv informasjon om trening etter at jeg ble syk. Jeg måtte selv gi uttrykk for at jeg ønsker å være i aktivitet. Det burde vært mye mer fokus på trening. 

Korte turer ble til lange

Etter at Thor Magne kom seg på bena igjen etter operasjonen, ble det viktig for han å bevege seg. Han startet i det små med korte turer som ble til lengre turer, og målet hans er å komme seg ut hver dag – så fremt han har mulighet.

– Da vinteren kom i år var jeg på ski omtrent hver eneste dag, og jeg har rundet 1000 km hittil i sesongen. For meg er det utrolig viktig å komme meg ut i naturen og være aktiv. Det gjør at jeg ikke tenker på sykdommen – det er et fristed, sier han.

Thor Magne hadde planer om å gå Holmenkollmarsjen 2021, men rennet ble dessverre avlyst på grunn av pandemien og løypa ble rammet av varmt vær. På tross av dette gikk Thor Magne likevel sitt eget renn – på hele 36 km.

– Målet var ikke å gå lengst, men jeg klarte delmålet jeg hadde satt for sesongen. Jeg ville bevise for meg selv at jeg kunne klare det, og det var deilig å kjenne at jeg fikk det til.

Thor Magne forteller at han er veldig klar for å gå mer på ski og at han har som mål å gå Holmenkollmarsjen i 2022;

– Da vil jeg være enda friskere og enda raskere – det gleder jeg meg til!