– Trening er min “anti-kreftpille”

Da Anne fikk konstatert lungekreft savnet hun informasjon om viktigheten av fysisk aktivitet. I etterkant er hun glad for at hun har tatt trening på alvor på egenhånd -– for i dag er hun i sitt livs beste form. 

Kreftdiagnosen kom brått på Anne (49). I mars 2017 ble det nemlig funnet en svulst i den ene lungen hennes – helt tilfeldig. Etter en del undersøkelser ble det konstatert lungekreft og en umiddelbar operasjon var nødvendig. Annes øverste, høyre lungelapp ble fjernet.

– Fra det ble oppdaget noe i lungen og frem mot operasjonen trente jeg mye. Jeg visste at trening hjalp meg mentalt, og derfor trengte jeg å slite meg litt ut i denne perioden som bestod av mange undersøkelser og mye usikkerhet. Jeg ville være i god form før en eventuell operasjon, forteller Anne.

– Skulle ønske jeg visste om Pusterommet tidligere
Før Anne fikk diagnosen hadde hun meldt seg på løpet “10 for Grete”, som hun var veldig klar på at hun skulle gjennomføre selv om hun hadde fått kreft. Dessverre opplevde hun lite støtte fra legene på ønsket om å løpe maraton.

– Etter operasjonen var pusten min veldig dårlig. Jeg forsøkte å oppsøke hjelp og få informasjon om trening uten resultat. Det jeg vet om Pusterommet i dag hadde jeg hatt stor nytte av i den perioden, og det er synd at jeg ikke fikk den informasjonen da, sier Anne.

Trening for mestringsfølelse

Anne har vært spinninginstruktør i hele 15 år og forteller at hun tidligere har vært i god fysisk form.
Derfor skjønte hun fort at det ikke passet hverken livsstilen eller yrket hennes å ha så dårlig form som hun hadde etter lungeoperasjonen. Anne begynte å trene, men følte ikke at det hjalp hverken på pust eller kondisjon. Det var ingen tvil om at det var utfordrende å trene etter å ha fjernet en lungelapp. Det skulle ta nesten to år før hun merket en endring.

– Trening har betydd veldig mye for meg, og for å få overskudd i hverdagen. Det har også vært viktig for den mentale helsen. Det å kunne slite meg ut fysisk har gjort at jeg både har sovet bedre og følt meg bedre, forteller hun.

Anne er glad for at hun fulgte magefølelsen og fortsatte med trening, for i dag er hun i sitt livs beste form.

– Trening har gitt meg en enorm mestringsfølelse, og når jeg tar meg en løpetur tenker jeg at det er min “anti-kreftpille”. Særlig når jeg vet at trening kan forebygge kreft og hindre tilbakefall. Skulle kreften komme tilbake vet jeg at jeg er godt rustet til behandling – både fysisk og mentalt, sier Anne.