Foto: Lars Eivind Bones

I anledning verdens kreftdag 2020 inviterte Aktiv mot kreft statsminister Erna Solberg til en treningsøkt på Pusterommet på Ahus.

Velkommen til Pusterommet!
Det er stor stas å få muligheten til å vise deg dette tilbudet hvor det bedrives «persontilpasset trening» – et sted jeg tror du kommer til å høre fra flere i dag at har vært og er enormt viktig for dem som gjennomgår tøff kreftbehandling.

Vi har nok forskning nå som dokumenterer betydningen av trening for kreftpasienter. Trening forebygger en rekke kreftformer, trening reduserer bivirkninger, det reduserer risiko for tilbakefall og følgesykdommer. Trening gjør at du tåler behandlingen bedre. Det øker livskvaliteten, du kommer raskere tilbake til normalt liv og jobb. Og det gjør mye med humøret og overskuddet. I tillegg gir det en betydelig samfunnsverdi – nærmere bestemt 170 millioner årlig ifølge rapporten vi fikk utarbeidet av Oslo Economics i 2018. Og det er konservativt utregnet basert på at 1 av 3 pasienter trener under og etter behandling.

På vegne av Aktiv mot kreft er jeg suuuperstolt over å vise frem dette Pusterommet som er ett av de 16 Pusterommene vi har finansiert og åpnet for kreftpasienter på norske sykehus. Dette er et godt eksempel på privat/offentlig samarbeid, tenker jeg. For i tillegg til etableringen, får sykehusene midler til drift i 3 år fra Aktiv mot kreft mot at de forplikter seg til å overta driften fra år 4. Og Pusterom nummer 17 håper vi å åpne i Tromsø i løpet av 2020. I tillegg har vi utdannet 500 AKTIVinstruktører som kan trene pasienter etter endt behandling i nærheten av der de bor.

På Pusterommene møtes man av fysioterapeuter eller kreft-sykepleiere i treningstøy som ser hver enkelt og tilrettelegger treningen for akkurat deg. Her er det friske farger og ingen speil på veggene. Her møter du andre i samme situasjon og det skapes samhold og nye vennskap i en ellers vanskelig tid. 5283 pasientsoppmøter bare her på Pusterommet på Ahus i 2019 forteller om det!

Og hvem vet; kanskje blir Pusterommet også behandlingsrom i fremtiden? Musestudier viser at enkelte former for cellegift er mest effektiv mot noen krefttyper når den tas sammen med lett trening, f.eks når man sykler på en ergometersykkel. Her må det forskes mer, men det er spennende signaler! Vi vet nok til å si at trening er god medisin – før, under og etter behandling. Og det må inn så tidlig som mulig i forløpet, for det handler om å stille best mulig forberedt til det man skal gjennom. Det handler om prehabilitering, vårt nye favoritt ord.

Kjære Statsminister;

Vi vet det er mange som roper høyt om økt prioritering, men når alt ligger så godt tilrette og:

  • det er det beste for pasientene
  • det sparer samfunnet for mange penger i det lange løp

Da må det vel være en lavthengende frukt å prioritere at trening blir del av standard pasientforløp i kreftbehandlingen? (ja egentlig burde det inkluderes i all sykdomsbehandling). Først da blir Pusterommet et tilbud for alle pasienter, og først da blir det lik behandling for alle! Tusen takk for at du er her i dag – det betyr mer enn du aner. Vi i Aktiv mot kreft elsker det vi holder på med. De desidert beste dagene på jobb er når vi enten åpner et nytt Pusterom eller har muligheten til å besøke, trene og prate med de flotte, sterke, skjønne, beundringsverdige menneskene som trener her.  

(Åpningstale, Helle Aanesen)

Her kan du se innslag fra Tv2 nyhetene.

Her kan du lese reportasje fra Dagbladet.