Sykkeltur til Mallorca

 

Om prosjektet

 

Historie og bakgrunn:
PACT (Physical activity after cancer treatment) er en dansk frivillig idrettsforening som gjør bruk av idrettsaktiviteter for å skape fokus på kreftoverlevelse. PACT sitt formål er å skape positiv oppmerksomhet rundt fysisk aktivitet og sosialt fellesskap i livet med kreft. PACT har hatt med seg kreftrammede på en ukes treningsleir på sykkel på Mallorca i mange år.

Aktiv mot kreft ble invitert til å delta med seks kreftrammede og to ledere/AKTIV instruktører første gang våren 2016. Det store målet for alle deltakerne er å sykle opp stigningen til Puig Major, Mallorcas høyeste fjell, som er 14 km lang med en gjennomsnittlig stigning på ca 6%. Dette gjøres på en av de siste dagsetappene og er totalt ca 110 km.

Vi startet med fellestreninger på Pusterommet på Radiumhospitalet i januar 2016, og hadde en intervalltrening i uka fram til avreise. I tillegg gjennomførte deltakerne 2-3 egentreninger per uke. Alle deltakerne gjennomgikk fysiske tester på Norges Idrettshøgskole (NIH) ved oppstart av og etter at de kom hjem fra treningsleiren. Dette for å kartlegge fysisk form og for å være sikre på at det var trygt å gjennomføre trening. De testet maksimalt oksygenopptak, maksimal hjertefrekvens og laktatprofiltest. I tillegg testet de lungefunksjon, blodtrykk og EKG. Deltakerne fikk individuelle treningsplaner, og de leverte treningsdagbok hver uke.

Seks deltakere ble ”helsponset” av Aktiv mot kreft i 2016 og nye seks deltakere fikk være med i 2017 med støtte fra Aktiv mot kreft, en egenandel og innsamlede midler. Vi søker nå 6-8 nye deltakere reiser som skal reise til Mallorca 14. Til 21. april 2018 sammen med tidligere deltakere både fra Norge og Danmark.

Hvem arrangerer/hvem er ansvarlig?
Dette er et tilbud som arrangeres av PACT og Aktiv mot Kreft. Morten Quist (PhD, fysioterapeut og forsker på området trening og kreft) har vært ansvarlig for å utvikle dette tilbudet for PACT i Danmark og er også med til Mallorca som leder og guide for syklistene. Elisabeth R. Edvardsen har vært ansvarlig for dette prosjektet i Norge i regi av Aktiv mot kreft og i samarbeid med Norges Idrettshøgskole. Elisabeth holder på med en mastergrad ved NIH på seksjon for fysisk prestasjonsevne, og er en del av et postdoc-prosjekt innen trening og kreft. Elisabeth er i tillegg utdannet personlig trener og Aktiv-instruktør. Aktiv-instruktørene er utdannet innen trening og kreft ved NIH.

Elisabeth Edvardsen, PhD og forsker ved NIH/OUS, har vært ansvarlig for testingen av deltakerne.

Hvem er deltakerne?
Deltakerne er først og fremst kreftrammede som har benyttet seg av Pusterommene på sykehusene i Oslo-området. Dette tilbudet er en videreføring av det flotte treningstilbudet som de kreftrammede har mens de er under behandling og en kort periode etter avsluttet behandling. De som har deltatt har enten vært ferdig behandlet eller under behandling. I gruppen fra Danmark har det også vært noen deltakere med uhelbredelig kreft.

Hvorfor gjør vi dette?
Dette gjør vi fordi forskning viser at fysisk aktivitet og trening kan være positivt for de aller fleste som blir rammet av kreft, både under og etter behandling. Fysisk aktivitet kan bidra til å redusere uønskede bivirkninger og gi økt utholdenhet, styrke og overskudd. Men viktigst av alt; det bidrar til å bygge mestringsfølelse og øke livskvaliteten.

Sitater fra deltakere om betydningen av å få være med i prosjektet:

Tankene ble flyttet over fra seinskader, bivirkninger og hindringer, til muligheter og prestasjoner utenfor hva jeg trodde var mulig. Man gikk fra å være til å leve!

 

Gjennom treningen fram til avreise flyttet fokuset seg fra syk til frisk fordi den fysiske formen endret seg så raskt. Høyt mestringsnivået gjorde at dette har vært en fantastisk opplevelse med en super gjeng.

 

Dette har vært den fineste uken jeg noen gang har hatt. Det å få være med på dette har jeg gitt meg livsgnisten tilbake og jeg ser muligheter jeg ikke har sett tidligere. Jeg fant den gode følelsen ”glad helt inne i hjertet!”

 

Det finnes ingen ord som kan beskrive hva jeg har fått være med på… En uforglemmelig opplevelse som har vist meg hva som er mulig å få til!

 

Det har vært godt å bruke kroppen, kjenne at man får tilbake kontrollen og at energien kommer tilbake. Det gjør at livet smiler igjen!

Vil du være med å sykle på Mallorca i 2019?

I 2018 reiser man fra Oslo lørdag 14.april og tilbake fra Mallorca om kvelden lørdag 21.april. Datoer for neste års tur er ikke satt, men vil høyst sannsynlig arrangeres rundt de samme tider. Åtte deltakere til årets tur er plukket ut. Deltakerne skal bo på Hotel Sunprime Waterfront, http://www.spies.dk/spanien/playa-de-palma/sunprime-waterfront

For 3. år støtter Aktiv mot kreft ved hjelp av innsamlede midler å sende 6-8 nye kreftrammede til Mallorca. Det er ikke en forutsetning å være en erfaren syklist eller i super form! Vår erfarne Aktiv Instruktør vil sørge for at alle får treningsveiledning og individuell treningsplan fra oppstart av trening og fram til vi til vi reiser. Du vil få støtte og utfordringer både i løpet av treningsperioden og under selve treningsleiren.

Krav til deltaker
For å kunne være med har vi noen krav:
Du må ha benyttet deg av tilbudet på et av Pusterommene
Du har ikke tidligere vært på en Aktiv mot kreft-sponset tur til Mallorca
Være topp motivert til at trene regelmessig utover vinteren og fram til avreise mot et spesifikt mål
Være tidligere eller nåværende kreftpasient
Kunne delta på den ukentlige fellestreningen i spinningsalen på Norges Idrettshøgskole
Dersom du er under behandling må du ha godkjenning til å delta fra ansvarlig lege
Du må betale en egenandel på kr 2000,- og ellers er reiseutgiftene betalt (dobbeltrom med halv pensjon)
Du må selv ha med lommepenger til lunsj/kaffe, men ellers er reisen betalt (dobbeltrom med halv pensjon)
Ha personlig reiseforsikring

Hvis det er flere som søker enn det er plasser til, trekker vi lodd. Du kan bli inspirert av de tidligere deltakernes personlige historier fra 2016 og 2017 ved å klikke her.

For søknad om deltakelse, send en mail til prosjektansvarlig Elisabeth Rustad Edvardsen – elisabeth@byggetek.no

Det er også mulig å betale for turen selv. Prisen for reise/opphold er ca kr 8000,- (betales i DKK, avhengig av kursen på NOK). Ta kontakt med Elisabeth på mail om du er interessert.

Støtt prosjektet:
For at vi skal kunne gjennomføre dette, og tilby flere kreftrammede å få delta og oppleve hva dette betyr er vi avhengig av øknonomisk støtte. Du kan være med å bidra her;

Spleis: https://www.spleis.no/project/27044

Bedrifter som støttet oss i 2017: Byggetek AS, Bjerke Ventilasjon AS, Tømrermester Kjetil Eriksen AS.
Bedrifter som støtter oss i 2018: Credo Media AS, Byggetek AS og Villaservice AS i Trondheim, Tømrermester Kjetil Eriksen AS.

Kontaktinfo ansvarlig for prosjeket:
Elisabeth Rustad Edvardsen
e-post: elisabeth@byggetek.no
tlf 40858728

Film:

Her er link til YouTube-videoene våre:

Forberedelser til turen 2016: https://www.youtube.com/watch?v=sLbtlFgPCwU
De første dagene på Mallorca 2016: https://www.youtube.com/watch?v=sLbtlFgPCwU
De siste dagene på Mallorca 2016 Puig Major som det store målet: https://www.youtube.com/watch?v=RG4GNDvBBpE