Ellipsemaskin i gave til Pusterommet

En ellipsemaskin er gitt i gave til Pusterommet på Radiumhospitalet. En fantastisk gave som vi håper kommer mange pasienter til gode.

Pusterommet på Radiumhospitalet brukes av pasienter med mange forskjellige kreftdiagnoser. En av pasientene som har vært innom Pusterommet er Harald Hvalvik. Harald har hatt prostatakreft. Han er og var opptatt av å holde den fysiske formen så god som mulig under behandling, og fordi trening gir overskudd og mestring i en krevende situasjon i livet.

Mange av pasientene som er under strålebehandling for prostatakreft bør ikke trene på en sykkel. Det betyr at de må finne alternative måter å drive kondisjonstrening. På Pusterommet er det mange spinningsykler, og en tredemølle – men ingen ellipsemaskin. Harald brukte tredemøllen såpass mye av han løp på seg belastningsskader. Han kom derfor til et punkt hvor han mente det manglet et treningsapparat for å tilrettelegge for tilpasset aktivitet for han og andre som han. Harald tok derfor initiativ til å kjøpe inn en ellipsemaskin som en gave til Pusterommet og andre pasienter i hans situasjon. For dette er vi utrolig takknemlig.

 

Hvor lenge var du bruker av Pusterommet:

Jeg begynte min behandling på DNR mandag 29 januar, og begynte å trene på Pusterommet tirsdag 6 februar uken etterpå. Dette holdt jeg på med helt frem til avsluttet strålebehandling i midten av mars.

 

Hva betydde trening for deg under behandling:

Trening har alltid vært og er fremdeles for meg en måte å opparbeide energi til å være i stand til å takle hverdagens mange store og små utfordringer. Trening gir utholdenhet og stamina, og positivitet og glede. Jeg blir rett og slett i bedre humør av det, og DET er noe man trenger for å få tankene over i positive bane når man er under behandling. Det er traurig nok i seg selv å ha fått en slik diagnose, men jeg tror bestemt at «en glad kropp blir fortere frisk». I og så henseende hadde definitivt Pusterommet mye å bidra med i mitt tilfelle.

 

Hvorfor donerte du gaven:

Første uken jeg var på DNR så snakket jeg med en kreftsykepleier om trening. Jeg ble da fortalt at prostata pasienter helst ikke burde trene så mye på sykkel, fordi dette har en direkte belastning på et område som allerede blir sterkt belastet av strålingen. Når jeg da senere oppdaget at det i tillegg til alle ergometer sykkelene kun var en tredemølle og ingen andre kondisjons trenings apparater, forsto jeg jo at behovet for et alternativ var tilstede. Når jeg da også under trening på mølla klarte å løpe på meg en belastnings skade under foten, så konkluderte jeg med at «her må noe gjøres». Tanken gikk da rett videre i retning av en ellipsemaskin. Et utrolig bra trenings apparat, som gir god kondisjonstrening. Samtidig som det sparer deg for løpingens mulige belastningsskader, OG, det kan brukes av alle!

 

Pusterommet var bokstavelig talt et «pusterom» for meg. Muligheten til å kunne trene var en stor pluss faktor under hele behandlings perioden på DNR. Det å kunne få gi noe tilbake som muligens kan bidra til at andre pasienter også får noe positivt ut av det var derfor en sann glede.

Jeg er så utrolig heldig at jeg har en fantastisk arbeidsgiver i Jotun i Sandefjord. Der er takhøyden for gode initiativer er svært stor. Denne ellipsemaskinen er derfor gitt til Pusterommet ved DNR av Jotun, i samarbeid med treningssenterkjeden Nr.1 Fitness og utstyrsleverandøren Sportsmaster.

 

Aktiv mot kreft og Pusterommet takker for gaven – og vi håper og tror at ellipsemaskinen vil bidra til at mange pasienter etter Harald vil få gode muligheter til trening som er riktig for dem.

 

 

 

Fakta om Pusterommet:

Aktiv mot kreft er en privat stiftelse etablert av Helle Aanesen og Grete Waitz i 2007. Stiftelsens mål er å få fysisk aktivitet inn som en del av kreftbehandlingen. Derfor etablerer vi treningsrom, eller Pusterom , på kreftsykehus i Norge. Et Pusterom er et trenings- og aktivitetssenter som tilbyr tilpasset fysisk aktivitet til kreftpasienter under og etter behandling. Det er også en møteplass og sosial arena for pasienter i samme situasjon. De ansatte du møter på Pusterommene har spesialkompetanse innen fysisk aktivitet og kreft. Vi har til nå etablert 16 Pusterom. Vi har som ambisjon å fortsette med etableringstakten slik at de fleste sykehus i Norge med kreftpasienter skal kunne ha dette tilbudet. Da gjenstår det ca. 10 sykehus. Med de største Tromsø, Bodø, Kristiansand, Østfold og Molde i spissen.

Den økonomiske modellen ved etablering av Pusterom er at Aktiv mot kreft betaler for oppussing / renovering / utsmykking / treningsutstyr mm. I tillegg får sykehuset midler til drift i tre år. Sykehuset må til gjengjeld forplikte seg til å videreføre tilbudet på minst samme nivå fra og med år 4.