GRETE WAITZ

1953 – 2011

19. april 2021 er det 10 år siden Grete gikk bort. Vi vil benytte denne dagen til å minnes Grete og alt hun gjorde for likestilling, idrett og fysisk aktivitet for kreftpasienter. Visste du at Grete Waitz var banebrytende for kvinner som ønsket å mosjonere på lik linje som menn?

Vil du være med å hedre Grete 19. april? Klikk her for å se hvordan!

Auksjon

Grete Waitz

av Nils Aas


GJELDENDE BUD: 8000kr
Dette er en replika av Grete Waitz statuen utenfor Bislett stadion. Statuen er laget av billedhuggeren Nils Aas som også er kjent for Haakon VII statuen på 7. juni plassen. Han har også designet 10 – og 20 – kroner myntene. Replikaen av Grete er 33cm høy og det er kun laget 150 stykker av den.

For å legge inn et bud, send navn på budgiver og ditt bud til
tlf: 41 08 59 72

Auksjonen varer t.o.m 19. april.

Grete (12 år) ville gjerne begynne med friidrett i samme klubb som storebror Jan, men Tjalve hadde ikke jentegruppe. Grete meldte seg derfor inn i Sportsklubben Vidar som ble klubben hennes resten av livet. Grete fikk sin første premie i friidrett som 13-åring – i slengball! Men før hun fikk lov til å gå på trening måtte hun øve på piano. Det slapp brødrene Arild og Jan.

 

 

 

Grete bidro sterkt til at kvinner stadig fikk løpe lengre distanser. Frem til 1984 var lengste løpsdistanse for kvinner 1500 m. Under OL i 1984 løp kvinner maraton for første gang hvor Grete vant sølvmedaljen etter Joan Benoit fra USA.
Grete er en av Norges fremste idrettsutøvere gjennom tidene. Hun ble første kvinnelige verdensmesteren i maraton, hun har 6 VM titler, 7 Kongepokaler (på rad), 33 NM-titler, 23 norske rekorder og OL sølv.
Grete hadde bestemt seg for å avslutte løpskarrieren, men i 1978 lot hun seg overtale til å stille i New York City Marathon. Dette var første gang hun skulle løpe et maraton. Grete vant løpet, og satte i tillegg uoffisiell verdensrekord. I perioden 1978–1988 vant Grete New York Marathon hele ni ganger.
Det ble ikke ansett som vakkert å løpe langt som kvinne før Grete gjorde det.
Svein Arne Hansen

Tidligere friidrettspresident

 

 

 

 

I Norge var hun med på å starte Grete Waitz-løpet der målet var å skape en arena for kvinner som ville mosjonere. Løpet var en stor suksess, og i en periode var det verdens største mosjonsløp for jenter i alle aldre. På dette bildet ser vi Grete i ferd med å fyre av startskuddet for 49,000 jenter i Frognerparken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I februar 2007 fikk Grete en telefon fra Helle Aanesen. Hun var inspirert av hvor flinke amerikanere er til å samle inn store beløp til gode saker i forbindelse med store idrettsarrangement. Helle ville gjerne ha med Grete i en tilsvarende satsing i Norge. Grete takket umiddelbart ja og sammen stiftet de Aktiv mot kreft i november 2007. Grete skaffet stiftelsen stor oppmerksomhet, troverdighet og ikke minst en gullkantet avtale med adidas – stiftelsens økonomiske motor de første årene.
Grete var en pionér når det gjaldt å fremme langdistanseløpingens betydning for kvinner. Gjennom sine ni seire i USAs mest prestisjefulle maraton ble Grete Waitz et forbilde for kvinnelige løpere verden rundt. I USA ble joggebølgen i  1970- og 1980-årene koblet sammen med en generell bevisstgjøring av kvinner, og her var Grete en viktig rollemodell.

 

Grete døde av kreft 19. april 2011.